OMEGA 3 FATTY ACIDS: IMMUNE RESPONSE AND ITS EFFECT ON CERTAIN DISEASES.

Authors

  • María Soledad Calvo Pesce Universidad Católica del Uruguay
  • Silvia Mónica Delgado D'Agostini Universidad Católica del Uruguay

DOI:

https://doi.org/10.22235/ech.v3i1.655

Keywords:

Omega-3 fatty acids. Eicosanoids. Immune system. Inflammation.

Abstract

It is known that n-3 and n-6 PUFAs (polyunsaturated fatty acids) have effect on the immune response. The aim of this review focuses on research on the importance of the derivatives of n-3 PUFAs (eicosanoids), its effect on immunity and its effect on autoimmune and inflammatory diseases. These two types of fatty acids are different from the structural point of view and also from the functional point of view. So, they result in products with different biological activity. Through enzymatic reactions, the linoleic acid is a precursor of potent proinflammatories: 2-prostaglandins and 4-leukotrienes. In contrast, the alpha-linolenic acid is a precursor of 3-prostaglandins and 5-leukotrienes (both of them: anti-inflammatories). It is also being studied the action of other eicosanoids such as lipoxins, resolvins and protectins. The proportion in which the eicosanoids are produced depends on the amount of substrate available.
This influences if the response is proinflammatory or antiinflammatory.
The specific dose recommendations of consumption of n-3 PUFAs for inflammatory and autoimmune diseases is not yet known with precision, so that it
becomes evident the need for more work on this topic. The unit of analysis of this paper is to review the latest scientific evidence related to the topic.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ettinger S., Macronutrimentos Carbohidratos, proteínas,lípidos. En: Mahan Lk.; Nutrición y Dietoterapia Krause. 10 ed. México: Mc Graw Hill; 2001. C. 3. p 46-57.

Valenzuela B Alfonso, Sanhueza C Julio. ACEITES DE ORIGEN MARINO; SU IMPORTANCIA EN LA NUTRICIÓN Y EN LA CIENCIA DE ALIMENTOS. Rev. chil. nutr. [Revista en la Internet]. 2009 Sep [acceso: 21 Julio de 2013] ; 36 ( 3 ): 246-257. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182009000300007&lng=es.

Moreiras O., Carbajal A., Cabrera L., Cuadrado C. -Tabla de composición de alimentos. 12 ed. Madrid: Pirámide; 2008.

FAO/WHO. Fat and fatty acids in human nutrition -Report of an expert consultation. FAO FOOD AND NUTRITION PAPER 91 - Fat and fatty acid intake and inflammatory and immune response – 2008 Nov. (acceso: 3 de julio de 2012) C. 8; 91- 96. Disponible en:http://www.fao.org/ag/agn/nutrition/docs/fats%20and%20

fatty%20acids%20summary.pdf

Gil A., Sánchez F.; Comunicación intercelular: hormonas,

eicosanoides y citoquinas. En: Gil Hernández A. Tratado de nutrición. 2 ed. Madrid: Acción Médica; 2005. Vol. I. C. 3. p.

-60.

Mataix Verdú J., Sánchez de Medina, F. Lípidos. En: Mataix

Verdú, J. Nutrición y alimentación humana: nutrientes y alimentos.

Barcelona: Océano; 2002. pp. 61-94

Gomes, T.; Olivera S. O papel dos ácidos graxos esenciáis no perfil de eicosanoides e sua repercussao na desposta imune.

Nutrire: Rev. Soc. Bras. Alim. Nutr.: J. Brazilian Soc. Food Nutr

abril, Sao Paulo, 35 ( 1): p167-186.

Alvarez J. , Alvarez De Frutos V., Botella M., Nutrición en las enfermedades del sistema inmunológico. En: Gil Hernández A. Tratado de nutrición. 2 ed. Madrid: Acción Médica; 2005. Vol. IV. C. 41. p. 1203-04.

Calder P. n-3 ácidos grasos poliinsaturados, inflamación y enfermedades inflamatorias. Am J Clin Nutr [Revista deinternet] 2006; [acceso: 21 Julio de 2013] 83:1505-1519 Disponible en: http://ajcn.nutrition.org/content/83/6/S1505.long

Parveen Y; Efecto inmunoregulador de los ácidos grasos

poliinsaturados n-3: mecanismos responsables. En: Ascención

M.; Inmunonutrición e salud y enfermedad. 1er ed. Madrid:

Panamericana; 2011, Cap. 27 p. 315- 321.

Zhang MJ, Resolvins: Anti-Inflammatory and Proresolving

Mediators Derived from Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids.

Annual Review of Nutrition [Revista de internet] 2012; [acceso:

Julio de 2013]. 32: 203-227 Disponible en: http://www.

annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-nutr-071811-150726

Riediger Nd., Othman RA., Moghadasian MH.. A systemic

review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease. J Am Diet Assoc. 2009 ;109 (4): 668-79.

Rubin P., Mollison K., Pharmacotherapy of diseases mediated by 5-lipoxygenase pathway eicosanoids. Prostaglandins Other Lipid Mediat. 2007, 83(3): 188-197. Disponible en:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17481554

Li J., Xun P., Zamora D., Sood A., Liuk Daviglus M., Iribarren C., Jacobs D., et ál. Intakes of long-chain omega-3 (n-3) PUFAs and fish in relation to incidence of asthma among American young adults: the CARDIA study. Am J Clin Nutr. [revista de internet] 2013 [acceso 21 de julio de 2013 ] .Disponible en: http://ajcn.nutrition.org/content/97/1/173.long

Nagel T , Linseisen J . La ingesta de ácidos grasos,

antioxidantes y grupos de alimentos seleccionados y el asma

en los adultos. Eur J Clin Nutr [revista de internet] 2005; [acceso

de julio de 2013]; 59 (1):8 - 15. Disponible en: http://www.

nature.com/ejcn/journal/v59/n1/full/1602025a.html

Miles E., Calder P., Influencia de los recursos marinos

poliinsaturados n-3 sobre la función inmunológica y una revisión

sistemática de los resultados clínicos de sus efectos en la

artritis reumatoidea. Br J Nutr [revista de internet] Junio 2012.

[Acceso 6 de julio 2013]; 107 (2): 171-84. Disponible en: http://

journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=1&fid=858

&jid=BJN&volumeId=107&issueId=S2&aid=8586728&bod

yId=&membershipNumber=&societyETOCSession=

Dawczynki C., Hackermeier U., Viehweger M.,Stange

R., Springer M., Jahreis G. Incorporation of n-3 PUFA and

γ-linolenic acid in blood lipids and red blood cell lipids together

with their influence on disease activity in patients with chronic

inflammatory arthritis - a randomized controlled human intervention trial. Lipids in Health and Disease. [revista de internet]

Agosto 2011. [Acceso 2 de abril 2014].10:130 Disponible en: La

incorporación de PUFA n-3 y ácido γ-linolénico en los lípidos

de la sangre y los lípidos de células rojas de la sangre así como

su influencia en la actividad de la enfermedad en pacientes con

artritis inflamatoria crónica - un ensayo controlado aleatorio de

intervención humana.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3162909/

pdf/1476-511X-10-130.pdf

Park Y., Lee P., Shim SCh., Lee J., Choe JY., Anh H.,Bum

Ch., et ál. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid supplementation

in patients with rheumatoid arthritis: a 16-week randomized,

double-blind, placebo-controlled, parallel-design multicenter

study in Korea. Journal of Nutritional Biochemistry.

[revista de internet] Julio 2013 [acceso 2 de abril 2014] 24 (7):

-72. Disponible en: http://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/es/mdl-23333088?lang=es

Lee JH., O' Keefe JH., Lavie CJ., Harris WS. Omega-3

faty acids: cardiovascular benefecits, sources and sustainnability.

Nat Rev Cardiol. [revista de internet]2009; [acceso 21 de julio

de 2013] 6(12):753-8. Disponible en: http://www.nature.com/

nrcardio/journal/v6/n12/full/nrcardio.2009.188.html

Filion et ál. Omega 3 faty acids in high risk cardiovacular

patient a meta analysis of randomized controlle trials.

BMC Cardivacular Disorders. [revista de internet] 2010; [acceso

de julio de 2013 ]10 :24. Disponible en: http://www.biomedcentral.com/1471-2261/10/24

García A., Meneses E., Peréz P., Peréz F. Omega 3 y

enfermedad cardiovascular: más allá de los factores de riesgo.

Nutr. Clin.Diet. Hosp.[revista de internet] 2009; [acceso 21 de julio de 2013] 29 (1):4-16.Disponible en:

http://www.nutricion.org/publicaciones/revistas/Revisi%C3%B3n_Omega-3_2009_1.pdf

Kono H, Fujii H, Ogiku M, Tsuchiya M, Ishii K,Hara M.

Enteral diets enriched with medium-chain triglycerides and n-3

fatty acids prevent chemically induced experimental colitis in

rats. Transl Res. [revista de internet] 2010;156:282-91. Disponible

en: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20970751

Published

2015-12-15

How to Cite

Calvo Pesce, M. S., & Delgado D’Agostini, S. M. (2015). OMEGA 3 FATTY ACIDS: IMMUNE RESPONSE AND ITS EFFECT ON CERTAIN DISEASES. Enfermería: Cuidados Humanizados, 3(1), 33–37. https://doi.org/10.22235/ech.v3i1.655